İlginç Özellikler


Deniz kaplumbağaları doğdukları kumsallara yuva yapmak için geri gelirler.

Türkiye sahillerinde yuva yapan 2 (iki) tür deniz kaplumbağası vardır. Bunlardan, İribaş deniz kaplumbağası (Caretta caretta) etçil, Yeşil deniz kaplumbağası (Chelonia mydas) ise otçul beslenir.

C.caretta denizle 200m derinlerde dolaşabilirken, C.mydas ise otçul olduğu için 20-50m derinliklerde dolaşır ve beslenir. Bu türler ortalama olarak deniz altında 20-25 dakika nefes almadan kalabilir

Cinsiyetleri yuva sıcaklığına göre belli olmaktadır. Yüksek sıcaklıkta (32°C) dişi, düşük sıcaklıkta (26°C) ise erkek bireyler çıkmaktadır.

Kumsalda C.caretta 50-60 cm derinliğinde, C.mydas ise 90-100cm derindiğinde yuva açmaktadır. Arka üyeleri ile açtıkları bu yuvalara pinpon topu büyüklüğünde 50-150 adet yumurta bırakırlar.

Yumurtalardan yavruların çıkması (kuluçka süresi) 45-65 günü bulmaktadır.

Yavrular denizin parıltısı, ayın yansıması, dalgaların titreşimi ve beyaz köpüğü gibi işaretlere içgüdüsel olarak hareket ederler. Ancak kumsalın geri planında daha kuvvetli bir ışık kaynağı varsa yanlış yöne yani karaya yönelirler. Bu da onların ölmelerine sebep olur.

Yaklaşık 25-30 yılda cinsel erginliği ulaşırlar ve her 1000 yavrudan ancak 3-5 adet yavru erginliğe ulaşabilmektedir.

Dişleri yoktur. Çok güçlü çeneleri ve testere gibi bir damak yapıları vardır.

Yakaladıkları yengeç ve balık gibi avlarını parçalar ve ağızının dışında kalan parçalar ile diğer canlılara besin sağlar.

Deniz anaları ile en çok beslenen canlılar deniz kaplumbağalarıdır ve bazen benzettikleri için denizdeki poşetleri yedikleri için boğulurlar.